Somnul african
Somnul african (Clarias Gariepinus) este o specie de somn din familia Clariidae, avand o distributie pan-africana. Specia se gaseste si in unele zone din Asia Mica, cum sunt : Israel, Siria si sudul Turciei (Teugels 1986). A fost introdusa in acvacultura in 1974, prima data in Cipru, iar ulterior si in Cehia, Slovacia, Olanda (HolÄik 1991) si Polonia (BryliÅ„ska 2001). Actualmente se gaseste si in ferma Crimatex - Iratosu, de unde se livreaza in toata tara. Specia a fost introdusa in 2002 in Romania, exclusiv sub forma de puiet, fiind crescuta in scop comercial (pentru consum). Mai recent este crescut, si a fost introdus in cultura si la noi, hibridul interspecific Clarias gariepinus X Heterobranchus longifilis.
Infatisare
Somnul african, are capul turtit, relativ mai mic ca si somnul normal.
Nu are solzi si culoarea pielii depinde mult de habitatul in care traieste. Acesta poate fi, culoare inchisa (spre maro, maro-cenusiu inchis), deschisa (maro deschis, maro-galbui sau cenusiu deschis).
Stilul de Viata
Traieste mai ales pe fundul apei, dar se hraneste pe toate adancimile.
Este un rapitor vorace si nu este un peste mofturos. Mananca absolut tot ce gaseste: insecte, larvele acestora, rame, resturi de plante, pestisori morti sau vii, ficat, carne, etc
Habitatul original al somnului african este intreaga suprafata a Africii, Asia Mica si partea sudica a Turciei. S-a trecut la cresterea lui intensiv in ferme cu conditii controlate si traieste si in zone mai reci dar numai in conditii artificiale, deoarece nu suporta temperaturile mai mici de 15 grade celsius. Temperatura optima pentru acest peste este: 20-28 grade celsius, dar suporta si temperaturi mai scazute de 18 grade, dar numai daca a scaderea de temperatura este de durata scurta.
In primele luni de viata, are nevoie de apa curata si oxigenata. Asta pana in momentul formarii complete a sistemului respirator care il ajuta sa foloseasca oxigenul si din atmosfera.
Somnul african este un peste care se dezvolta foarte repede si creste repede. La varsta de 1 an in conditii optime poate sa atinga greutati intre 600 - 1200 gr. in conditii de crestere intensiva, somnul african suporta foarte bine densitati mai mari ca si alte specii de pesti, suportand pana la 200 kg de somn african intr-un singur metru cub de apa.
Sistemul respirator al somnului african difera de cel al pestilor normali. Din ultima pereche de branhii s-a format o pereche de camere de aer (asemanatoare plamanului – avand o forma ca si conopida), intens parcurse de artere prin intermediul caruia, pestele este capabil sa respire oxigen din atmosfera.
Nume Popular:
- Somn African
Clasificare stiintifica
- Clasa: Actinopterygii
- Ordinul: Cypriniformes
- Familia: Clariidae
Zone tipice
- Bazine artificiale in ferme cu conditii controlate
- Lacuri
- Ape de ses
Hrana consumata
- Rama
- Viermisori
- Pestisori
- Ficat
- Broscute